Nowe zasady aplikowania o wizę do Chin

Nowe zasady aplikowania o wizę do Chin

Jesienią tego roku wprowadzone zostały nowe zasady aplikowania o wizę do Chin, w efekcie których opłata za wizę zdrożała niemal dwukrotnie. Przy Siennej 39 w Warszawie otwarto Chińskie Centrum Aplikacji Wizowej. To jedyne miejsce, w którym można złożyć wniosek posiadając paszport prywatny (nie dyplomatyczny czy służbowy) i ubiegając się o wizę turystyczną. Wydział Konsularny ambasady oraz Konsulat w Gdańsku NIE PRZYJMUJĄ WNIOSKÓW.

Adres:
Warszawa,ul. Sienna 39, 00-121,
telefon: +4822 276 00 50
e-mail: warsawcenter@visaforchina.org
Strona internetowa: www.visaforchina.org

Centrum otwarte jest od poniedziałku do piątku od 9:00 do 16:00 

Co jest potrzebne aby uzyskać wizę:

  • paszport ważny 6 miesięcy od daty złożenia z 2 pustymi stronami na wizę
  • wypełniony wniosek wizowy (do pobrania ze strony)
  • potwierdzenie rezerwacji biletów lotniczych w obie strony
  • potwierdzenierezerwacji noclegów w hotelach

Czas oczekiwania na wizę:
tryb zwykły – 4 dni,
tryb ekspresowy – 3 dni,
tryb superekspresowy – 2 dni.

Jeżeli zdecydujemy się na przesłanie paszportu pocztą lub kurierem, czas rozpatrywania wniosku wydłuża się do 10 dni roboczych i jest dodatkowo płatny.

Status wniosku można na bieżąco sprawdzać na stronie Centrum Wizowego 

Ile kosztuje wiza?

Wiza do Chin kosztuje 260 zł, ale wprowadzono dodatkową opłatę „za usługę”

Do końca 2018 r. obowiązuje cena promocja – cena usługi obniżona jest o 20 %. Opłatę uiszcza się przy odbiorze paszportu.

Ruch bezwizowy

W określonych przypadkach można wjechać do Chin bez wizy
Zasady pobytu bezwizowego w Chinach.

24 h – jeśli podróżujesz przez Chiny tranzytem i oczekujesz na lot międzynarodowy nie dłużej niż 24 godziny – możesz opuścić lotnisko bez konieczności posiadania wizy. Nie dotyczy to lotnisk w Yanji, Mudanjiang, Fuzhou i Shenzhen (miasto to ma odrębne zasady ruchu bezwizowego)

72 h – jeśli podróżujesz tranzytem przez: Pekin, Szanghaj, Kanton (Guangzhou), Shenzhen, Chengdu, Chongqing, Dalian, Shenyang, Hangzhou, Guilin, Kunming, Xi’an i Xiamen możesz opuścić lotnisko na 72 godziny.
Ważne. Jeśli podróżujesz tranzytem przez Guangzhou, Chengdu, Qingdao oraz Changsha możesz przebywać w granicy całej prowincji. Jeśli podróżujesz tranzytem przez Chongqing, Harbin, Guilin, Kunming, Wuhan lub Xiamen nie wolno ci opuszczać granic miasta. Tranzyt przez Xi’an umożliwia pobyt zarówno w Xi’an jak i w sąsiednim Xianyang.

144 h – osoby podróżujące tranzytem przez trzy obszary:
1). Shanghai, Jiangsu i Zhejiang
2). Beijing, Tianjin i Hebei,
3). Liaoning.

Aby skorzystać z tej opcji trzeba spełnić szereg warunków: po pierwsze: musisz mieć ważny bilet na dalszy odcinek podróży i wrócić na wyznaczony lot! Po drugie – nie można opuszczać wyznaczonego terytorium. Po trzecie, możesz zatrzymać się w tylko jednej z wyznaczonych stref – czyli np.:
lot Warszawa – Dalian – Korea jest ok. bo postój jest w jednej strefie.
lot Warszawa – Szanghaj – Hangzhou – Malezja – jest OK., bo Szanghaj i Hangzhou są w jednej strefie
ale na lot Warszawa – Pekin – Szanghaj – Malezja nie przysługuje pobyt 144 h – bo Pekin i Szanghaj należą do różnych stref.
We wszystkich trzech przypadkach zasadą jest, że w Chinach jesteście tylko przejazdem – czyli startujecie z Państwa A, macie przesiadkę w Chinach (B) i lecicie dalej do Państwa C.


Iwona Bartoszcze

Pomagam spełniać marzenia o podróżach do Azji. Zajmuję się organizacją wyjazdów indywidualnych do Tybetu, Bhutanu, Chin, Nepalu i Birmy. Od 2006 r. podróżuję po Azji prywatnie i zawodowo, jako przewodniczka i pilotka wycieczek.

Nowe zasady aplikowania o wizę do Chin
Tagged on:             

2 thoughts on “Nowe zasady aplikowania o wizę do Chin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.