Plon niesiemy plon, czyli dożynki w Tybecie

Plon niesiemy plon, czyli dożynki w Tybecie

Tybet. dożynki. fotorelacjaSamye, kolebka tybetańskiej kultury. To tutaj, w VIII w. król Trisong Decen wzniósł pierwszy buddyjski klasztor w Tybecie, wyświęcił pierwszych mnichów i ustanowił buddyzm religią państwową. Wracając ze zwiedzania klasztoru trafiliśmy na wielką procesję. Mnisi i ludzie świeccy niosąc na plechach tomy Kanjuru (nauka Buddy) i grająć na instrumentach okrążali pola, wędrując od wioski do wioski. Gospodarze witali ich wonnnym jałowcowym dymem i kieliszeczkiem czegoś mocniejszego – tybetańskiego piwa zwanego chang. Dożynki.

W zależności od regionu, żniwa w Tybecie wypadają w różnym czasie. W okolicach Lhasy w sierpniu nie ma już śladu po rzepaku i jęczmieniu, podczas gdy w okolicach Shigatse zielone zboże stoi na pniu. Bliskość Himalajów i większe wysokości bezwzględne powodują, że w regionie Tsang, którego stolicą jest Shigatse, zbiory będą dopiero w październiku.

dsc06631

ico-doradztwo

dsc06640

ico-doradztwo

dsc06649

ico-doradztwo

dsc06654

ico-doradztwodsc06663

ico-doradztwo

dsc06671

ico-doradztwo

dsc06677

ico-doradztwo

dsc06687

ico-doradztwo


Iwona Bartoszcze

Pomagam spełniać marzenia o podróżach do Azji. Zajmuję się organizacją wyjazdów indywidualnych do Tybetu, Bhutanu, Chin, Nepalu i Birmy. Od 2006 r. podróżuję po Azji prywatnie i zawodowo, jako przewodniczka i pilotka wycieczek.


 

Plon niesiemy plon, czyli dożynki w Tybecie
Tagged on:                                 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.