Plon niesiemy plon, czyli dożynki w Tybecie

Plon niesiemy plon, czyli dożynki w Tybecie

dożynki w Tybecie

Samye, kolebka tybetańskiej kultury. To tutaj, w VIII w. król Trisong Decen wzniósł pierwszy buddyjski klasztor w Tybecie, wyświęcił pierwszych mnichów i ustanowił buddyzm religią państwową. Wracając ze zwiedzania klasztoru trafiliśmy na wielką procesję. Mnisi i ludzie świeccy niosąc na plechach tomy Kanjuru (nauka Buddy) i grająć na instrumentach okrążali pola, wędrując od wioski do wioski. Gospodarze witali ich wonnnym jałowcowym dymem i kieliszeczkiem czegoś mocniejszego – tybetańskiego piwa zwanego chang. Dożynki.

W zależności od regionu, żniwa w Tybecie wypadają w różnym czasie. W okolicach Lhasy w sierpniu nie ma już śladu po rzepaku i jęczmieniu, podczas gdy w okolicach Shigatse zielone zboże stoi na pniu. Bliskość Himalajów i większe wysokości bezwzględne powodują, że w regionie Tsang, którego stolicą jest Shigatse, zbiory będą dopiero w październiku.

dsc06631
ico-doradztwo
dsc06640
ico-doradztwo
dsc06649
ico-doradztwo
dsc06654
ico-doradztwo
dsc06663
ico-doradztwo
dsc06671
ico-doradztwo
dsc06677
ico-doradztwo
dsc06687
ico-doradztwo

Plon niesiemy plon, czyli dożynki w Tybecie
Tagged on:                     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.